Brykiet

 

Zalety brykietu:

  • idealnie zastępuje drewno, węgiel, koks, miał, muł, itp.;
  • doskonale nadaje się do spalania w piecach c.o., kominkach, paleniskach, kotłach grzewczych na paliwa stałe, piecach piekarniczych, do ogrzewania szklarni, itp.;
  • wysoka wartość energetyczna - jego kaloryczność jest porównywalna do węgla dobrej jakości;
  • długo się żarzy (kostka RUF lub sprasowane wałki) - ok. 4-6 godzin, a nawet dłużej;
  • 1 tona brykietu odpowiada 3-5 m3 drewna opałowego (różnice w objętości wynikają z rodzaju drewna opałowego i jego wilgotności);
  • brykiet, w przeciwieństwie do drewna, spala się praktycznie do końca - powstają śladowe ilości popiołu; popiół to tylko 0,5-3 kg z 1000 kg brykietu i może być wykorzystany jako doskonały, ekologiczny nawóz (ze spalenia pozostają mineralne składniki drewna);
  • bez domieszek klejów, lepiszczy, nie śmierdzi;
  • niska zawartość wilgoci - 4,3-10% (świeże drewno - ok. 50%, drewno długo leżakowane - ok. 20-25%);
  • nie powoduje korozji kotłów i osadzania się sadzy;
  • ekologiczne źródło energii, nie zatruwa środowiska;
  • łatwy do rozpalenia za pomocą rozpałki do brykietu;
  • nie kruszy się, ponieważ jest prasowany w prasie hydraulicznej pod ciśnieniem 200 bar;
  • nie brudzi rąk, nie pyli;
  • wygodny transport i magazynowanie - na paletach; brykiet jest pakowany w worki foliowe lub z tkaniny polipropylenowej, co ułatwia jego przenoszenie i składowanie warstwami;
  • wygodny do przenoszenia w wiaderku przez kobiety i osoby starsze.

 

Wady drewna opałowego

 

Świeżo ścięte drewno ma ok. 50% wilgotności. Drewno opałowe może mieć najwyżej 20% wilgotności. Świeże, niewysuszone drewno dymi i oddaje wilgotność, która osadza się w kominie, powodując szkodliwe zawilgocenie. Konsekwencjami palenia mokrym drewnem jest niska temperatura spalania (energia jest zużywana na odparowanie wody) i bardzo nieczyste spalanie (mocne dymienie, nadmiar sadzy, smołowanie komina, odkładanie się dziegciu). Niedopalone cząsteczki łączą się z parą wodną i osiadają w przewodzie kominowym. Powoduje to zmniejszenie jego drożności i osłabienie ciągu (korek parowy), a w konsekwencji zmniejszenie sprawności paleniska, co w dłuższej perspektywie prowadzi do zniszczenia komina (nie wyłączając jego pożaru).

 

Drewno opałowe nie jest w stanie objąć się ogniem bez dobrego wcześniejszego palenia w kominku czy piecu. Również trudniej jest je rozpalić bez uciekania się do korzystania z papierów i małych kawałków drewna.

 

Tych wad pozbawiony jest brykiet kominkowy. Brykiet to brak problemów z uciążliwym drewnem - koniec kłopotów z jego:

  • rąbaniem, sprzątaniem;
  • składowaniem (nierówne kawałki drewna o różnych grubościach i długościach);
  • schnięciem (prawidłowe suszenie drewna trwa minimum 2 lata);
  • trudnym rozpalaniem.

Strony: 1 2 Następna »